Egy autó fenntartása nagy költségekkel jár, nem csak a kötelező szervizeltetés, karbantartás, hanem a rendszeres üzemanyag tankolás is egyre drágább. Egy céges flotta számára ezek a költségek sokszorozódnak, így érdemes minél több lépést tenni a költségcsökkentés érdekében. Alább összeszedtük pár pontban, hogy mit tudunk tenni, hogy minél kisebb legyen a gépjárművek fogyasztása.

Helyszín választás

Mindenképpen fontos megtervezni, ha már ürül az üzemanyagtartály, hogy mikor és hol lesz lehetőség benzinkútra elmenni. Jellemző, hogy különböző helyek, vállalatok között nagy árkülönbségek vannak, így a jól megtervezett tankolás sokat számíthat a kiadások terén.

Útvonaltervezés

Nem csak a tankolások helyszínét érdemes előre megtervezni, hanem fontos átgondolni és utána nézni annak is, hogy a célunk eléréséhez melyik a legoptimálisabb útvonal. Ezzel el lehet kerülni a forgalmas utakat, meg lehet előzni a dugóban állást. Amivel nem csak a menetidő csökken, hanem a fogyasztás is, mivel így el lehet kerülni a folyamatos elindulást-megállást, amely növeli az üzemanyag felhasználást.

Vezetési stílus

Nagyon sokat számít az is, hogy mennyire dinamikusan, indulatosan vezetünk. A legoptimálisabb vezetési mód az, ha egyenletesen tartunk egy sebességi szintet és minél hamarabb váltunk magasabb fokozatba (körülbelül 2000-es fordulatszámnál). Fontos, hogy próbáljuk elkerülni a hirtelen megállásokat, vészfékezéseket. Közlekedési lámpához, kereszteződéshez közeledve lassan csökkentsük sebességünket, ha lehet inkább használjuk a motorféket (az újabb autók motorjai már automatikusan leállítják az üzemanyag felhasználást ilyenkor).

Gumik állapota

Érdemes időnként (akár havonta) ellenőrizni az abroncsok állapotát. Mivel a nem megfelelő guminyomás, valamint a gumik profilmélysége is nagy szerepet játszik az autó üzemanyag fogyasztásában.

Extrák használata

Fontos, hogy az autós extrákat (multimédiás rendszer, ülésfűtés, ablakfűtés, …) csak akkor használjuk, amikor ténylegesen szükségünk van rá. Ezeknek a használata ugyanis extra üzemanyag felhasználással jár. Különösen fontos odafigyelni a légkondicionáló használatára, mivel magas fokozatú működésének köszönhetően nagyon meg tud ugrani a fogyasztás.

Egyéb körülmények

A légellenállás csökkentése érdekében figyeljünk arra, hogy feleslegesen ne legyen fent az autón a tetőcsomagtartó. Ha lehet a kerékpárokat a tető helyett inkább az autó hátuljához szereljük fel. Valamint nyári időszakban nagyobb sebességnél inkább a légkondicionálót használjuk és ne leengedett ablakokkal közlekedjünk, mivel azok is növelik légellenállást és így a gépjármű fogyasztását is.

A költségcsökkentés mellett azért is fontos odafigyelni az üzemanyag fogyasztásunkra, mivel annak csökkentésével a káros anyag kibocsátásunkat is tudjuk csökkenteni.

A fentebb említett tanácsokkal reméljük hozzájárulunk a környezettudatosabb és költséghatékonyabb autózáshoz. Ha szeretne autót bérelni tőlünk vagy bármilyen kérdése / észrevétele van tartós bérletben kiadott autóinkkal kapcsolatban írjon munkatársainknak a flottakezeles@budget.hu email címre. Illetve töltse ki rövid igényfelmérő adatlapunkat, hogy kollégánk már személyre szabott megoldással tudja felvenni önnel a kapcsolatot.

MILYEN AUTÓT KERES?

Amennyiben nem tudott még választani az autóipar végeláthatatlan kínálatából, kérjük, töltse ki rövid igényfelmérő adatlapunkat, hogy kollégánk már személyre szabott megoldással tudja felvenni önnel a kapcsolatot.

TOVÁBB

MINI LEASE

Szeretne autót bérelni egy hónapra vagy hosszabb időre? Szeretné meghosszabbítani a nyaralását, vagy otthonától hosszú időre távol kell maradnia? Mi rendelkezünk a megfelelő megoldással.

TOVÁBB

RÖVID TÁVÚ AUTÓBÉRLÉS

Az alábbi linkre kattintva elérheti a fő rövid távú autókölcsönző oldalunkat, ahol a foglalási motor segítségével egyszerűen bérelhet.

TOVÁBB