(A legfontosabb teendők a nagy hideg előtt)

Az ősz beköszöntével érezhető, hogy az idő egyre hidegebb, gyakrabban fordulnak elő esőzések és a nap is egyre kevesebbet van fent. Ezek mind befolyásolják a vezetési kondíciókat, ezért sokkal jobban oda kell figyelnünk az autóban, hogy elkerüljük a veszélyes helyzeteket. Flottakezelőként felelősségünknek érezzük, hogy ügyeljünk lízing partnereink biztonságára, így alább összeszedtük pár pontban a legfontosabb teendőket, amit úgy gondolunk mindenképp érdemes megtenni a téli nagy hideg előtt.

Szezonális gumicsere

Az első és legfontosabb a nyári gumiabroncsok lecserélése. Igaz Magyarországon jogszabály nem kötelez minket arra, hogy az évszaknak megfelelő gumik legyenek az autónkon, de a biztonságunk érdekében mindenképp szükségesnek tartjuk. Téli hidegben is fontos, hogy az abroncs lágy és rugalmas maradjon, emiatt fontos cserélni, mivel a nyári gumik egyik jellemzője, hogy azok már 7 °C-on elkezdenek keményedni.

Az autó bérleti szerződés egyik alapvető része a szezonális gumicsere, így nálunk is a bérleti díj magába foglalja az ezzel járó költségeket is. A folyamatról és további részletekkel kapcsolatban keresse kollegáinkat.

+ Tipp: A szezonális gumicsere mellett érdemes időnként ellenőrizni a gumik nyomását (ideális esetben 2,5 bar), valamint a bordázatukat, profilmélységüket (minimum 4 mm).

Szélvédőmosó folyadék

A téli fagyban problémánk akadhat a szélvédőmosó folyadékkal is, abban az esetben, ha nem a megfelelőt használjuk. Érdemes téli, fagyálló folyadékot használni, mivel a nyári, alacsony fagytűrő képességgel rendelkezőknél fennállhat a veszély, hogy a megfagyó folyadék szétrepeszti a tartályt és a szivattyút.

+ Tipp: A folyadék mellett érdemes az ablaktörlő lapátok ellenőrzésére is időt szánni, mivel kopott vagy törött lapátok megkarcolhatják a szélvédő felületét. Valamint az is fontos, hogy az szélvédőre fagyott jeget ne az ablaktörlővel, hanem ablakfűtéssel / jégoldóval takarítsuk le, mivel a lapátok ebben az esetben is megsérthetik az ablak felületét.

További fontos teendők

Az őszi / téli közlekedésnél szélsőségesebb az időjárás (gyakrabban esik csapadék) és a látási viszonyok is romlanak (kevesebbet süt a nap, sokszor kell így sötétben vezetni, valamint ködös idő is sokszor előfordul). Így a biztonságunk érdekében van még pár alkatrész, melyet érdemes ellenőrizni az autóban.

  • Nagyon fontos, hogy a lámpák jól működjenek, mivel a látás viszonyok romlásával nem csak az előttünk lévő út megvilágítása a fontos, hanem az is, hogy a többi autós lásson bennünket.
  • Ahogy előbb említettük az időjárási viszonyoknak köszönhetően télen csúszósabbak, vizesebbek lehetnek az utak, emiatt mindenképp érdemes ellenőrizni a fékbetéteket, féktárcsát, illetve a fékdobokat is.
  • Valamint olyan eset is előfordulhat, hogy a nagy hidegben nem indul az autó, ez pedig a lemerült akkumulátornak köszönhető. Ezért érdemes lehet előre ellenőrizni annak állapotát.

+ Tipp: Ajánlott beszerezni speciális jégoldó spray-t, valamint jégkaparót is, hogy könnyebben meg tudjunk birkózni az ablakokra, szélvédőre fagyott jéggel.

Téli vezetési tippek

Még a gyakorlott sofőröknek is kihívást jelenthet néha az őszi / téli időjárási körülmények között vezetni.

  • A rosszabb látási viszonyokban könnyebben elkerülhetik a figyelmünket az esetlegesen felmerülő veszélyek, ezért érdemes lassabban autózni az utakon.
  • Esőben a célszerű az út belső felén közlekedni (több sáv esetén a belső sávban), mivel a víz általában az út szélén / külső sávban gyűlik össze, ami nagyon veszélyes lehet és akár aquaplaning (vízen futás) is létrejöhet.
  • Érdemes mellőzni a tempomat használatát ködös, csúszós helyzetekben. Mivel ebben az esetben a sofőr figyelme lankadhat, kevésbé kontrollálja az autót. Valamint a rendszer nem ismeri fel az úthibákat, időjárási viszonyokat, ami veszélyes lehet gyors sebesség mellett.

A fentebb említett tanácsokkal reméljük hozzájárulunk a biztonságosabb autózáshoz. Ha szeretne autót bérelni tőlünk vagy bármilyen kérdése / észrevétele van tartós bérletben kiadott autóinkkal kapcsolatban írjon munkatársainknak a flottakezeles@budget.hu email címre. .

MILYEN AUTÓT KERES?

Amennyiben nem tudott még választani az autóipar végeláthatatlan kínálatából, kérjük, töltse ki rövid igényfelmérő adatlapunkat, hogy kollégánk már személyre szabott megoldással tudja felvenni önnel a kapcsolatot.

TOVÁBB

MINI LEASE

Szeretne autót bérelni egy hónapra vagy hosszabb időre? Szeretné meghosszabbítani a nyaralását, vagy otthonától hosszú időre távol kell maradnia? Mi rendelkezünk a megfelelő megoldással.

TOVÁBB

RÖVID TÁVÚ AUTÓBÉRLÉS

Az alábbi linkre kattintva elérheti a fő rövid távú autókölcsönző oldalunkat, ahol a foglalási motor segítségével egyszerűen bérelhet.

TOVÁBB