(Mire érdemes figyelni? – Mivel érdemes készülni?)

Itt a nyár, beköszöntött a jó idő, ami azt jelenti kezdhetünk készülődni a nyári kiruccanásunkra. Ha valami közeli úti célt szemeltünk ki magunknak és autós utazást tervezünk, nem csak magunkat, hanem a kocsinkat is fel kell készíteni a nagy útra. Alább összeszedtük a legfontosabb teendőket, amiket mindenképpen érdemes megtenni az út megkezdése előtt.

Szükséges papírok, felszerelések ellenőrzése

Az indulás előtt mindenképpen szükséges utánanézni milyen papírok szükségesek az utazáshoz, valamint, hogy egyes dokumentumok meddig érvényesek. Fontos, hogy nálunk legyen az autó „zöld kártyája”, ami külföldön a gépjármű biztosítási fedezetének igazolására szolgál. Ezen kívül érdemes ellenőrizni az autó műszaki vizsgájának érvényességét is. Különösképp most, mivel a covid járvány alatt bevezetett műszaki vizsga moratórium július 1-jével lezárul, vagyis ha az autónk műszaki vizsgája az utóbbi két évben lejárt, mindenképpen intézkedjünk annak megújításáról. Valamint fontos ellenőrizni a sofőr(ök) jogosítványának érvényességét is.

Nem csak a dokumentumokat, de a különböző tartozékokat, felszereléseket is szükséges ellenőrizni egy nagyobb út megtétele előtt. Kötelező elemnek számít az elsősegély doboz (melynél fontos ellenőrizni a lejárati időt is) és az elakadásjelző háromszög megléte. Ezen kívül célszerű, ha van az autóban: fényvisszaverő láthatósági mellény és pótkerék vagy defektjavító készlet is.

Külföldi kiruccanás esetén érdemes megnézni a kiutazási feltételeket (milyen dokumentumok szükségesek). Valamint a tőlünk bérelt / lízingelt autók esetében van néhány ország, ahova utazás esetén előzetes engedély szükséges. Ha Bulgária, Görögország, Macedónia, Szerbia, Törökország vagy Ukrajna az úti célod vedd fel a kapcsolatot kollégáinkkal, akik tájékoztatnak a bővebb információkról és a szükséges nyilatkozatokról.

Autó kondíciójának ellenőrzése

Mindenképpen ajánlott egy nagyobb út előtt az autó állapotát is ellenőrizni. Nem elég a műszaki vizsga érvényessége, vannak olyan elemek, amiket ettől függetlenül is érdemes megvizsgálni az utazást megelőzően. Több száz kilométer megtétele előtt érdemes egy pillantást vetni a gumiabroncsok állapotára (kopására), ajánlatos ellenőrizni a guminyomást is, valamint ahogy már fentebb is említettük a biztonság kedvéért célszerű lehet defektjavítót is beszerezni a problémák elkerülésének érdekében. Az abroncsokon kívül, ha található kőfelverődés az autó szélvédőjén, annak megjavításáról is érdemes gondoskodni, mivel egy hosszabb út során az potenciális veszélyforrás lehet. A külsőleges állapotok mellett javasolt az ablakmosó folyadék szintjének ellenőrzése, szükség esetén pedig annak utántöltése is. Valamint, ha tudjuk, hogy több órát fogunk autózni a nagy melegben ajánlatos lehet a légkondicionáló tesztelése is.

Útvonal megtervezése

Indulás előtt ajánlatos előre megnézni a lehetséges útvonalakat, esetleges útfelújításokat, tereléseket és ezek alapján előre megtervezni a számunkra legmegfelelőbbet. Ha már megvan a pontos útiterv célszerű tájékozódni a különböző autópálya díjakról is. Ahol lehet érdemes előre megvenni a szükséges autópálya matricákat, hogy véletlenül se hajtsunk fel a díjköteles útszakaszra fizetés nélkül. Valamint külföldi utazás esetén nem csak az autópálya díjakról érdemes tájékozódni időben, hanem a jelenlegi vírushelyzetben szükséges előre rákeresni a célországra vonatkozó határátlépési és egészségügyi előírásokra, szabályokra is.

+ Tipp: Mikor autóval hosszabb távra utazunk és próbálunk költséghatékonyak lenni, érdemes figyelni, hogy mit pakolunk, hány bőröndöt tervezünk magunkkal vinni. A felesleges dolgokat próbáljuk meg kiszelektálni, mivel minél több csomagunk van, az annál több súlyt is jelent, ami magasabb fogyasztáshoz vezethet.

+ Tipp: A hosszú, több órás autós utak nem a legizgalmasabb programok közé tartoznak, ezért jól jön, ha előre felkészülünk különböző zenei lejátszási listákkal, podcastekkel. Érdemes lehet külön csomagot is összeállítani az útra, amibe különböző ételeket, nassolni valókat teszünk és ami nyáron a legfontosabb, hogy sok innivalót is csomagolunk magunknak.

A fentebb említett tanácsokkal reméljük hozzájárulunk a biztonságosabb és kellemesebb autózáshoz. Ha szeretne autót bérelni tőlünk vagy bármilyen kérdése / észrevétele van tartós bérletben kiadott autóinkkal kapcsolatban írjon munkatársainknak a flottakezeles@budget.hu email címre.

MILYEN AUTÓT KERES?

Amennyiben nem tudott még választani az autóipar végeláthatatlan kínálatából, kérjük, töltse ki rövid igényfelmérő adatlapunkat, hogy kollégánk már személyre szabott megoldással tudja felvenni önnel a kapcsolatot.

TOVÁBB

MINI LEASE

Szeretne autót bérelni egy hónapra vagy hosszabb időre? Szeretné meghosszabbítani a nyaralását, vagy otthonától hosszú időre távol kell maradnia? Mi rendelkezünk a megfelelő megoldással.

TOVÁBB

RÖVID TÁVÚ AUTÓBÉRLÉS

Az alábbi linkre kattintva elérheti a fő rövid távú autókölcsönző oldalunkat, ahol a foglalási motor segítségével egyszerűen bérelhet.

TOVÁBB