Valószínűleg a legtöbb sofőr, aki napi szinten vezet autót, gyűjtött már össze egy-két közúti bírságot. Sajnos néha előfordulhat, hogy büntetést kapunk, amikor nagyon nagy késésben vagyunk vagy épp rossz napunk van. Alább összegyűjtöttünk minden információt, amivel érdemes tisztában lenni. Valamint, hogy mi flottakezelőként miként dolgozzuk fel a beérkező felszólításokat és ügyfeleinknek ezután milyen teendői vannak.

Autópálya matrica bírság

Magyarországon többféle autópálya matricát lehet vásárolni:

  • • Vannak "időszakos" matricák, mely esetben az érvényességi időn belül korlátlanul lehet használni minden magyarországi autópályát.
    Lehet 10 napost, havit vagy éves matricát is vásárolni.
  • • Valamint vannak megyei matricák, melyek az adott megye összes fizetős szakaszára érvényesek egy éven keresztül.

Ennek köszönhetően, hogy ennyi féle opció közül lehet választani, előfordulhatnak olyan esetek, amikor a díj kifizetése nélkül hajtunk fel a sztrádára és így megbírságolnak minket (lejárt az előző havi matrica és elfelejtettünk újat venni, véletlen átléptük a megye határt érvényes matrica megléte nélkül).
Sajnos olyan is megeshet, hogy megvásároljuk a matricát, de mégis kapunk büntetést. Ez esetben valószínűleg rossz adatokkal vettük meg azt. Előfordulhat, hogy elírtuk a rendszámot vagy a rossz díjkategóriát választottunk ki. Ilyenkor van lehetőségünk utólag módosítani a kategóriát, valamint a rendszámot is (legfeljebb 3 karakter eltérésig). Ennek az ügyintézése adminisztrációs költséggel jár és fontos, hogy a módosítást csak az üzembentartó tudja kérvényezni.
A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató felkínál lehetőséget arra is, hogy ki tudjuk váltani a bírság befizetését:

  • • A büntetés kifizetését el lehet kerülni éves országos matrica utólagos megvételével. Tehát ha tudjuk, hogy sokat fogjuk használni az autópályákat, akkor megéri ezt az opciót választani.
  • • Valamint, ha egy adott időszakon belül többször is felhajtottunk az autópályára érvényes matrica nélkül, van lehetőség pótdíj maximalizációt kérni. Mely esetben 2 bírság összegét kell kifizetni a többit (a meghatározott intervallumban) elengedik. Kollégáink követik a beérkező büntetéseket és ha van rá lehetőség, automatikusan beadják a maximalizációs kérelmet.

Bírság összege: 16 220 Ft
+ Tipp: Ha rájövünk az autópályára való felhajtás után, hogy nincs arra a szakaszra érvényes matricánk, akkor vegyük meg azt a legközelebbi benzinkúton vagy telefonon. Fontos, hogy 1 órán belül történjen meg a vásárlás, mivel ez esetben meg tudjuk előzni a bírság kiszabását.

Gyorshajtási bírság

Gyorshajtási bírságok minden esetében az üzembentartó kapja meg a büntetést, kizárólag abban az esetben értesülünk róla személyesen, amennyiben a rendőrség meg is állít minket, és helyszínen tájékoztat minket a gyorshajtás tényéről.

Bírság összege: 30 000 Ft – 300 000 Ft

Szabálysértési bírság

Ha megállni vagy várakozni tilos tábla hatálya alatt állunk, mozgáskorlátozottak részére fenntartott helyen, zöld területen parkolunk, vagy ha behajtani tilos tábla tiltó hatálya ellenére tovább haladunk az úton, akkor közúti szabálysértést követünk el, melyek esetén bírságot kaphatunk.

Helyszíni büntetés esetén (mikor kézhez kapjuk rögtön a bírságot) érdemes rövid időn belül befizetni a kiszabott díjat, mivel ez esetben kell a legkevesebbet fizetnünk. Ha bizonyos időn belül nem érkezik meg a befizetés, kiküldik a felszólítást az autó tulajdonosának, amely már tartalmaz kezelési költséget is. Abban az esetben, ha mozgásban történik a szabálysértés (rossz irányba hajtunk be valahova), akkor már az első értesítés is az üzembentartóhoz érkezik.

Bírság összege: 10 000 Ft – 50 000 Ft

Parkolási bírság

A parkolási bírságok esetén, hasonlóan, mint a szabálysértésnél, azzal járunk a legjobban, ha minél korábban befizetjük a kiszabott büntetést. Viszont itt nem csak az adminisztrációs költséggel, hanem emelt pótdíjjal is kell számolni, ha sokáig várunk a fizetéssel. Abban az esetben, ha vásároltunk parkolójegyet, de mégis kaptunk büntetést, fel kell keresnünk a díjat kiszabó hatóságot a jegyet igazoló dokumentummal. Kollégáink ez esetben is megkaphatják a felszólítást, így arra kérnénk ügyfeleinket, hogy mindenképp értesítenek minket, ha ilyen fordulna elő.

Bírság összege: 5 000 Ft – 30 000 Ft
+ Tipp: Ha látjuk, ahogy épp büntetik meg az autónkat, akkor érdemes azonnal (5 percen belül mobilon, 10 percen belül automatán keresztül) megvenni a parkolási jegyet, mivel ezzel ki tudjuk váltani a bírság befizetését.

Kollégáink napi szinten követik a beérkező bírságokat, kezelik a megkereséseket és intézik a reklamációkat. Mivel mi vagyunk az üzembentartói az autóknak, így mi kapjuk kézhez a büntetéseket. Mi intézzük a befizetéseket és ezeket számlázzuk tovább ügyfeleink részére. Emiatt is fontos, hogy ha ügyfeleink személyesen intéznek bírsággal kapcsolatos ügyeket (befizetés, reklamáció), akkor értesítsenek minket, hogy ne történjen téves befizetés.

MILYEN AUTÓT KERES?

Amennyiben nem tudott még választani az autóipar végeláthatatlan kínálatából, kérjük, töltse ki rövid igényfelmérő adatlapunkat, hogy kollégánk már személyre szabott megoldással tudja felvenni önnel a kapcsolatot.

TOVÁBB

MINI LEASE

Szeretne autót bérelni egy hónapra vagy hosszabb időre? Szeretné meghosszabbítani a nyaralását, vagy otthonától hosszú időre távol kell maradnia? Mi rendelkezünk a megfelelő megoldással.

TOVÁBB

BUDGET AUTÓBÉRLÉS

Az alábbi linkre kattintva elérheti weboldalunkat ahol kényelmesen tud foglalni rövid távú bérletek esetén

TOVÁBB