Budapesten és más nagyvárosokban sajnos nem a legegyszerűbb közlekedni. Mindennapos, hogy dugóban kell ülnünk, így a keskeny utcákban próbálunk egérutat találni. Valamint megállás esetén is sokszor kerülünk nehéz helyzetbe, mivel kevés a parkolóhelyek száma és sokszor nagyon szűkek a helyek.
Ezek miatt is nehéz döntést hozni, hogy pontosan melyik autó a legmegfelelőbb számunkra. Összeállítottunk egy listát, hogy milyen tényezőket érdemes figyelembe venni a városi autók választása során.

Az autó mérete

Fontos a döntés során mérlegelnünk, hogy pontosan mire szeretnénk használni az autót, mekkora utastér, valamint csomagtartó szükséges számunkra. A városi közlekedés esetében egy túl nagy autó lassíthatja a haladásunkat, nehezebben tudunk vele mozogni a szűk utcákban. A nagyobb városokban általában kevés a szabad parkoló, így egy nagy autóval szinte lehetetlen találni megfelelő megállóhelyet.

Emiatt, ha tudjuk, hogy sokat autózunk a városban, érdemesebb a kisebb kocsikat előnyben részesíteni. Mivel azok sokkal praktikusabbak, könnyebb velük a közlekedés és nem utolsó sorban általában a fogyasztásuk is sokkal kedvezőbb.

Benzin vagy dízel motoros?

Ez mindig egy megosztó kérdés, mivel ahány ember annyi féle vélemény, hogy melyik üzemanyag típus a jobb. A gázolajjal működő autók mellett szól, hogy azok hatékonyabbak és fentarthatóbbak. Viszont a dízelesek sokkal sérülékenyebbek, mint a benzinesek. Városi használat esetén gyakran, rövid távon működik az autó, ami könnyen tönkre tudja tenni a dízelmotorokat, mivel nincs ideje bemelegedni rendesen az autónak (legkárosabb időszak a hidegindítás és üzemmeleg állapot közötti időintervallum). Így mindenképp érdemesebb benzin motoros négykerekűekben gondolkodni a városi közlekedéshez.

Valamint manapság egyre több hibrid és elektromos gépjármű jelenik meg a piacon elfogadható áron, így érdemes ezeket is fontolóra venni. Mivel ezek az autók amellett, hogy lényegesen kevesebb káros anyagot bocsátanak ki (mellyel a városi légszennyezettséget kímélni tudjuk), sokkal gazdaságosabbak is fogyasztásukat tekintve.

Extrák, amik jól jöhetnek a nagy forgalomban

A különböző extrák bemutatása előtt, mindenképpen meg kell említenünk a sebességváltó kérdését. Magyarországon az emberek többsége manuális váltós autón tanult vezetni, így nagyon sokan ragaszkodnak ehhez a típushoz, mivel ez számukra a megszokott, így magabiztosabbnak érzik magukat a volán mögött és az sem utolsó szempont, hogy olcsóbbak, mint az automaták. Viszont városi közlekedés esetén az automata váltó kényelmesebb, praktikusabb, hiszen nem kell a váltóval és a kuplunggal bajlódnunk a dugóban állás során. Valamint az is mellettük szól, hogy ezek a kocsik visszagurulás gátlóval is fel vannak szerelve, ami még inkább megkönnyíti a városi közlekedést.

Hyundai I20

A váltó típusán felül sok olyan funkcióval találkozhatunk az autóválasztás során, melyek hasznosak lehetnek számunkra a belvárosi vezetésnél. Ezek általában felszereltségtől függenek, nem mindegyik extra található meg az olcsóbb ajánlatokban.
Manapság szinte már minden új autóban van tolatóradar, mely nagy segítség lehet a szűk parkolóhelyekre való beállás során. Viszont, ha tudjuk növelni a költség keretünket akkor mindenképp érdemes tolatókamerát is beszereltetni az autóba. Valamint a szűk utcákban való parkolásnál jól jöhetnek még az automata elektromos tükrök is. A nagy forgalomban való közlekedésben pedig nagy segítség lehet ráfutásos balesetet megelőző rendszer, a vészfékezés-jelző és az intelligens sebességkorlátozó táblát felismerő rendszer is.
Amennyiben még nem tudott választani a városi autók végeláthatatlan kínálatából, kérjük, töltse ki rövid igényfelmérő adatlapunkat, hogy kollégánk már személyre szabott megoldással tudja felvenni önnel a kapcsolatot.

MILYEN AUTÓT KERES?

Amennyiben nem tudott még választani az autóipar végeláthatatlan kínálatából, kérjük, töltse ki rövid igényfelmérő adatlapunkat, hogy kollégánk már személyre szabott megoldással tudja felvenni önnel a kapcsolatot.

TOVÁBB

MINI LEASE

Szeretne autót bérelni egy hónapra vagy hosszabb időre? Szeretné meghosszabbítani a nyaralását, vagy otthonától hosszú időre távol kell maradnia? Mi rendelkezünk a megfelelő megoldással.

TOVÁBB

RÖVID TÁVÚ AUTÓBÉRLÉS

Az alábbi linkre kattintva elérheti a fő rövid távú autókölcsönző oldalunkat, ahol a foglalási motor segítségével egyszerűen bérelhet.

TOVÁBB