A digitalizációnak köszönhetően az okos telefonok betörtek az autózás világába is. Manapság szinte minden ember használ valamilyen applikációt vezetés során. Ezek az alkalmazások sok újdonságot hoztak be a mindennapokba: felváltották a hagyományos térképek használatát, egyre kevesebb embert lehet látni pénzérméket dobálni a parkolóautomatákba, valamint nincs szükség már arra sem, hogy egy benzinkúton megálljon az ember autópálya matricát venni, mivel ezt is meg lehet már tenni telefonon keresztül. Alább összegyűjtöttünk olyan applikációkat amelyek úgy gondoljuk sokat segíthetnek az autósoknak.

Google Maps

Az egyik legnépszerűbb autós alkalmazás a Google Maps, mely segítségével könnyen meg lehet tervezni az éppen aktuális célhoz vezető útvonalat.
A leggyorsabb opció meghatározásához figyelembe veszi a forgalmi dugókat, lezárásokat, baleseteket. Nem csak Magyarországon, hanem külföldön is nagyon jól alkalmazható applikáció, akár offline térképként internetkapcsolat nélkül is használható. Valamint az útvonal tervezése mellett plusz információkat is nyújt a célállomás környékéről (éttermek, látványosságok, üzletek,…).

Waze

Megosztó az emberek között, hogy ki melyik GPS navigációs alkalmazást használja. Valakinek a Google Maps a megszokott és ahhoz ragaszkodik, mások viszont a Waze-re esküsznek. Ennek is az alap koncepciója ugyanaz, mint az előbb említettnek (célja a leggyorsabb útvonal kalkulálása). Viszont a Waze nyújt olyan plusz funkciókat, amiket a Google nem. Az egyik ilyen, ami nagyon hasznos tud lenni, hogy az autósok jelenteni tudják a rendőrségi ellenőrzéseket, traffipax-okat, mellyel sokat tudnak segíteni a többi felhasználónak.

Parkl

A városban vezetés egyik nagy nehézsége a parkolás, nehéz helyet találni az utcán, valamint azok legtöbb esetben sajnos nagyon szűkek is. A Parkl segít ebben, felajánlja a legközelebb megtalálható zárt téri parkolóhelyeket (parkolóház, garázs), melyek használatát az applikáción keresztül lehet intézni (sorompó nyitása, parkolójegy fizetése,…). De ha az ember inkább az utcai parkolást támogatja arra is van megoldása az alkalmazásnak. Az autó lerakása után az applikáció a helyzet alapján meghatározza a zónát, melynek köszönhetően látható a parkolási díj, a fizetési időszak és a maximális parkolási időtartam. Nem szükséges a parkolóóra használata sem, mivel ezt is helyettesíti ez az applikáció (parkolási díj fizetése, valamint emlékeztető beállítása is lehetséges).

Mobilvásárlás

Vannak különböző mobilvásárlási applikációk, melyeken keresztül nem csak a parkolást, hanem akár az autópálya matrica megvételét is lehet intézni. Ezek az alkalmazások valamilyen szolgáltatóhoz vannak kapcsolva (bank, mobilszolgáltató). Az alapján érdemes ezek közül választani, hogy ki melyikkel van "kapcsolatban".
Ilyen applikációk:

  • az OTP Bankhoz tartozó Simple,
  • a Telekom Mobilvásárlás,
  • a Telenor Wallet,
  • valamint a Vodafone Easy Rider.

Drivvo

Egy autó fenntartása sok kiadással jár, nagyon nehéz nyomon követni, hogy épp mikor mire mennyit kell költeni. Erre megoldás a Drivvo, melyben tudja az ember vezetni az autóval kapcsolatos kiadásait, például a tankolásokat, szerviz- és karbantartási költségeket, vagy akár az autó havi bérleti díját is. Az applikáció ezekből az adatokból különböző kimutatásokat készít, mely segítségével optimalizálni tudja a járműve költségeit.

Pontgyűjtés

A tankoláshoz kapcsolódóan a pontgyűjtő alkalmazások is hasznosak lehetnek. Ilyen az OMW & Supershop, valamint a Shell applikációja. Ezek helyettesíteni tudják a kézzel megfogható pontgyűjtő kártyákat és telefonon keresztül is el tudják érni a pontokat (akár feltöltésről, akár levásárlásról van szó).

Autóőrszem

Az Autóőrszem alkalmazás egy rendszám alapú üzenetküldő alkalmazás. Melynek lényege, hogy az emberek egymást tudják értesíteni, ha valami problémát észlelnek a másik autójával kapcsolatban. Akár álló, akár mozgó autóról van szó előfordulhat, hogy a tulajdonos nem veszi észre épp azt, amit más igen, így ezzel az üzenetküldési lehetőséggel akár nagyobb bajokat is meg lehet előzni. Riasztási indok lehet a lehúzott ablak, az égve maradt világítás vagy akár a rossz helyen parkolást is lehet jelenteni.

E-kárbejelentő

Ez az applikáció hatalmas segítség lehet abban az esetben, ha baleset során nincs épp az embernél baleseti bejelentőlap. Minden információ, ami a lapra kerülne fel, sőt még többet is be lehet vinni az alkalmazásba (GPS adatok, képek feltöltése a balesetről,…). Helyszínrajzot kézzel vagy akár megadott ikonok segítségével is el lehet készíteni. Az aláírt lapot PDF-ként el lehet menteni, valamint mentést követően a bejelentő automatikusan továbbításra kerül az érintett biztosítóhoz is.

Elektromos töltőállomások

Az elektromos autót vezetőknek hasznosnak bizonyulhatnak a következő applikációk. Ezek megmutatják, hogy pontosan hol találhatóak töltőállomások, így könnyebben tudják megtervezni az útjukat és a megállókat. Három alkalmazás a sok közül: Chargemap, Mobiliti (MVM töltőpont), Plugshare

Autóhoz kapcsolódó applikációk

A legtöbb márkához már megtalálható saját applikáció, mely segítségével könnyebben elérhet különböző információkat az autójával kapcsolatban. Nyomon lehet követni a vezetési adatokat, értesítést kap esetlegesen szükséges műszaki beavatkozásról, valamint könnyebben fel lehet venni a kapcsolatot a márkaszervízzel. Általunk kiválasztott applikációk (MyPeugeot, Volvo cars, MyT) mellett más márkákhoz is megtalálhatóak ilyen alkalmazások, érdemes utána nézni, hogy az ön autójához is tartozik-e hasonló szolgáltatás.

MILYEN AUTÓT KERES?

Amennyiben nem tudott még választani az autóipar végeláthatatlan kínálatából, kérjük, töltse ki rövid igényfelmérő adatlapunkat, hogy kollégánk már személyre szabott megoldással tudja felvenni önnel a kapcsolatot.

TOVÁBB

MINI LEASE

Szeretne autót bérelni egy hónapra vagy hosszabb időre? Szeretné meghosszabbítani a nyaralását, vagy otthonától hosszú időre távol kell maradnia? Mi rendelkezünk a megfelelő megoldással.

TOVÁBB

RÖVID TÁVÚ AUTÓBÉRLÉS

Az alábbi linkre kattintva elérheti a fő rövid távú autókölcsönző oldalunkat, ahol a foglalási motor segítségével egyszerűen bérelhet.

TOVÁBB