A szerencse nem az autóipar oldalán áll, már lassan egy éve csak azt lehet hallani, hogy hatalmas válságba került az autó gyártás. Egyre hosszabb gyártási időre, valamint sajnos egyre drágább árakra is kell számítani. A chip gyártás okozta változások nagy hatással voltak a gépjárművek előállítására.

Alább összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a nagy chip válsággal kapcsolatban, valamint összeszedtük tippjeinket, hogy mégis mit tudunk tenni ebben a helyzetben, ha autóra van szükségünk, akár magánszemélyként, akár vállalatként.

Chiphiány kialakulásának folyamata

A chiphiány fő kiváltó oka a koronavírus járvány megjelenése volt. Mivel sokak munkahelye, megélhetése veszélybe került, nem tehették meg az emberek pénzügyileg, hogy új autót vásároljanak. Valamint a covidnak köszönhetően elterjedt az otthonról történő munka, így kevésbé mozdultak ki az emberek otthonról. Ezek hatására az autók iránti kereslet drasztikusan megzuhant.

Mivel csökkent az autók iránti igény, az autógyárak optimalizálták gyártásukat, így csökkentették a legyártott gépjárművek számát. Ennek láncreakciója volt, hogy vissza kellett mondaniuk nagyon sok félvezető megrendelést, mely nagy hatással volt a chip gyárakra. Ezeknek a vállalatoknak másik megoldást kellett találnia a profit fenntartásához, így áttértek más ágazatok chipjeinek gyártására. (A home office és a távolléti oktatás hatására megnövekedett a kereslet az otthoni elektronikai eszközök – laptopok, mobiltelefonok, különböző kijelzők, … - iránt, így az autóipar lemondott megrendeléseit erre az ágazatra irányították át.)

Probléma jelentkezése

Úgy tűnt, hogy mindkét gyártási szektor jól megoldotta a covid okozta változásokat. Azonban az autók iránti kereslet gyorsabban visszaállt, mint amire a legtöbben számítottak. Kezdett valamelyest visszatérni az élet, az emberek home office helyett visszamentek az irodákba dolgozni, kinyitottak az iskolák, viszont a járvány folyamatos jelenléte miatt sokan inkább az autót választották tömegközlekedés helyett. Erre azonban a félvezető gyárak nem voltak felkészülve, ők sokkal lassabban alkalmazkodtak az újra alakult helyzethez.

Felszereltségtől és meghajtás típusától függően, egy autó körülbelül 100-200 chipet tartalmaz átlagosan, viszont ez a szám akár a többszöröse is lehet elektromos járművek tekintetében. A motorvezérlőtől kezdve, a klímán át még az ablakemelő rendszer is chip segítségével működik. Emiatt volt nagy probléma, hogy lelassult a félvezetők beszállítási folyamata, mivel az autók elkészülte nagyban függött tőlük.

Válság okozta változások

Ennek köszönhetően, hogy nehezebb beszerezni a szükséges alkatrészeket, az autógyárak stratégiát váltottak és egyre inkább jellemző, hogy rendelésre készülnek az autók, készletre gyártás helyett. Egy autó átlagosan körülbelül 30 000 különböző alkatrészt tartalmaz, melyeknek nem csak a beszerzési folyamata, hanem az ára is folyamatosan változik. A globális alapanyag árak növekedésének köszönhetően új autóknál 4-5 %-os, míg a használtautó-piacon akár 15-20 %-os áremelkedés is várható jövőre.

Tanácsaink, autóvásárlás előtt:

Érdemes nem csak új autókban gondolkodni, hanem szétnézni a használt járművek között is, mivel ki lehet fogni kiváló állapotú autókat is. Igaz ott is áremelkedés várható, de még így is olcsóbban hozzá lehet jutni, mintha új autót rendelnénk meg. Valamint az is fontos, hogy ezek azonnal elérhetőek, melyeket akár tartós bérletben több évre is lehet bérelni.

Ha mégis ragaszkodunk az új autókhoz, akkor nagyon fontos, hogy tervezzünk előre! Ha már régiek a céges autóink és már mindenképp szükséges lecserélni őket és így tudjuk a jövő évi pontos terveket, akkor mindenképp érdemes akár még ma megrendelni a kinézett típusokat, mivel hosszú várakozási idővel kell számolni. (Egyes márkáknál 3-5 hónap a tervezett gyártási idő, míg mások esetében akár 12-14 hónap is lehet.)

Ha az ön cége is autóválasztás előtt áll, nézzen szét új és használt autós lízing ajánlataink között. Illetve töltse ki rövid igényfelmérő adatlapunkat, hogy kollégánk már személyre szabott megoldással tudja felvenni önnel a kapcsolatot.

MILYEN AUTÓT KERES?

Amennyiben nem tudott még választani az autóipar végeláthatatlan kínálatából, kérjük, töltse ki rövid igényfelmérő adatlapunkat, hogy kollégánk már személyre szabott megoldással tudja felvenni önnel a kapcsolatot.

TOVÁBB

MINI LEASE

Szeretne autót bérelni egy hónapra vagy hosszabb időre? Szeretné meghosszabbítani a nyaralását, vagy otthonától hosszú időre távol kell maradnia? Mi rendelkezünk a megfelelő megoldással.

TOVÁBB

RÖVID TÁVÚ AUTÓBÉRLÉS

Az alábbi linkre kattintva elérheti a fő rövid távú autókölcsönző oldalunkat, ahol a foglalási motor segítségével egyszerűen bérelhet.

TOVÁBB